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When a Servicemember (SM) with primary physical custody of a child deploys, the SM may 

face hard questions. Can the SM leave the child in the care of a third party (i.e. someone 

other than the other parent)? If the SM does place child in the temporary custody of the 

other parent, will the SM lose permanent custody of the child?  

 While these questions cannot be answered definitively without the specific facts of the 

individual case, Federal law and Georgia state law offer guidance, accommodations, and 

protections that are tailored to the needs of deployed Servicemembers.   

Q. What state has jurisdiction over the child custody case?

A. For child custody issues, the SM first needs to determine which state’s law applies and

where the child custody dispute can be resolved. State law governs most family law issues

and multiple states may come into play in child custody disputes involving SMs. Usually, the

state where the child has lived continuously for at least six months prior to the case (or

since birth for children less than six-months-old) will be the child’s home state, and will have

jurisdiction over the case.

 Child custody jurisdiction can be complicated when, for example, a child has not lived in 

any state for six consecutive months. For help determining which state has jurisdiction over 

child custody matters, contact the Fort Benning Legal Assistance Office.  

Q. Can the SM place their child in the care of a third party during deployment?

A. It depends. Probably so if the noncustodial parent agrees to the arrangement. If the

noncustodial parent wants to provide care for the child and is fit to do so, then probably not.

 A SM’s Family Care Plan may specify that a child will stay with a third party, such as a 

grandparent or a close family friend when the SM is deployed. A Family Care Plan is not a 

legal document and does not have any bearing on child custody issues. The SM must 

comply with a court order that specifies a child custody arrangement, and the Family Care 

Plan must be consistent with any such order. For more information on Family Care Plans 

see our “Family Care Plan” Fact Sheet.  

When the nondeployed parent agrees or does not dispute the arrangement, a SM can 

usually place their child in the care of a third party. For example, where the SM and the 

noncustodial parent have agreed in a parenting plan that a third party will care for a child in 

case of a SM’s deployment and a court has approved the plan, the SM may follow the plan. 



 Georgia law requires that a parenting plan specify where the child will live during and after 

deployment whenever one of the parents is a SM—even when no deployment is anticipated 

(See O.C.G.A. Section 19-9-1(b)(2)(G)). Where there is an upcoming deployment and the 

parenting plan does not specify the custody arrangement during deployment, Georgia 

allows SMs to use an expedited process to create a temporary custody plan covering the 

period of deployment. (See O.C.G.A. Section 19-9-3(i)(14)).  

 However, if there is no parenting plan and the nondeployed parent wishes to care for the 

child during the SM’s deployment, a SM will usually need to place the child in the care of the 

nondeployed parent. Fit parents have rights to participate in certain decisions concerning 

their children, including where the child will live when the parent with primary physical 

custody is unavailable to provide care.   

 For the SM to place the child in the care of a third party during deployment over the 

objection of the noncustodial parent, the SM will need to convince a court that the 

noncustodial is unfit or that some extraordinary circumstance exists that affects the best 

interests of the child. Making such a showing can be difficult. In general, a parent is unfit if 

they engage in behavior that harms or would harm the health and welfare of the child, which 

often involves physical abuse of the child or drug use.   

Q. Will the SM lose primary physical custody by placing the child in the temporary

custody of the other parent during deployment?

A. A SM will not lose primary physical custody solely because the SM has deployed or will

deploy. However, a court may consider the effect of deployment along with other factors

when determining the best interest of the child.

 Federal law and Georgia law provide some accommodations for SMs, but they do not 

foreclose the possibility that the noncustodial parent will use the deployment to modify the 

custody arrangement. The Servicemembers Civil Relief Act (SCRA), 50 U.S.C. Sections 

3931(d) and 3932(b), provide for a 90-day stay of civil proceedings for deployed SMs under 

certain circumstances.   

 These provisions provide only limited protection for a SM whose deployment is longer than 

90 days. Courts may grant additional stays after 90 days, or they may refuse to do so. 

Refusal may require the court to appoint counsel to represent the SM. For more information 

on the 90-stay under the SCRA see our “SCRA Fact Sheet.”  

 The SCRA also specifies that a state law applies (instead of its counterpart in the SCRA) if 

the state law is more protective of the rights of deployed SMs. (SCRA, 50  

U.S.C. Section 3938(d)). Georgia law provides some accommodations for deployed SMs 

that are either more protective than the relevant provision in the SCRA or are not present in 

the SCRA. These are primarily located in O.C.G.A. Section 19-9-3(i).  

 For example, Georgia law potentially makes it more difficult for the parent with temporary 

custody during the SM’s deployment to gain permanent physical custody while the SM is 

deployed. Under O.C.G.A. Section 19-9-3(i)(1), a court may not issue a final order altering a 



parenting plan that existed before the deployment until 90 days after the deployment ends 

unless the SM agrees to the modification at an earlier time.   

O.C.G.A. Section 19-9-3(i) creates a presumption that the predeployment parenting plan or 
custody order best serves the best interests of the child, and that the custody arrangement 
that existed prior to deployment will resume upon the SM’s transition from deployment. To 
overcome the presumption, the noncustodial parent will have to show that the situation has 
changed such that the predeployment parenting plan no longer serves the best interests of 
the child.

Q. What other protections do deployed SMs have under Georgia law?

 A. O.C.G.A. Section 19-9-3(i) provides additional rights, accomodations, and obligations for 

deployed SMs, even when the SM did not have primary physical custody before 

deployment. In general, the nondeployed parent must facilitate contact with the child and 

notify the SM of any change of residence during deployment. Additionally, the court may 

honor a deployed parent’s request to present testimony and other evidence electronically, 

including by telephone, video teleconference, or email.  

Q. What if I have more questions?

A. Please call 706-545-3281/3282 and schedule an appointment with a legal assistance 
attorney at the Office of the Staff Judge Advocate, Maneuver Center of Excellence, Fort

Benning, GA.
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